Foto: TT

Stark inledning för Sandvik med 4,2 miljarder i vinst

Publicerad

Sandvik redovisar en vinst första kvartalet på 4 189 miljoner kronor. Sandviks vd Björn Rosengren är nöjd med utvecklingen även om börsanalytikerna hade väntat sig en större vinst än så.

Sandvik öppnar starkt med en kvartalsvinst på nästan 4,2 miljarder kronor före skatt i år jämfört med 4,0 miljarder i vinst samma period fjol. Björn Rosengren säger att intäkterna ökade med 3 procent, från 23 658 till 25 025 miljoner kronor och orderingången har ökat med 6 procent.

-Vi fortsätter att se en stark efterfrågan inom alla våra affärsområden, säger Sandviks vd Björn Rosengren på en telefonkonferens med TT.

Inga tecken på en kommande lågkonjunktur

Rörelseresultatet ökade med 7 procent, mest pågrund av gynnsamma valutaeffekter. Rörelsemarginalen landade på strax över 18 procent, vilket var marginellt bättre jämfört med samma period förra året.

Analytiker hoppades på att kvartalsrapporten skulle ge en indikation på hur konjunkturen utvecklar sig i världen. Enligt Björn Rosengren finns det inga tecken som visar på en kommande lågkonjunktur. Däremot föll aktien först men vände ganska snabbt upp.
Sammanfattningsvis så blev första kvartalets omsättningen 25,0 miljarder kronor, vilket är ökning från 23,7 miljarder kronor som var omfattningen samma period i fjol.

Fakta om Sandvik-koncernen:

Visa

Sandvik är en högteknologisk och global industrikoncern som erbjuder produkter och tjänster som förbättrar kundernas produktivitet, lönsamhet och säkerhet. Dom har ledande positioner inom utvalda områden – verktyg och verktygssystem för skärande metallbearbetning; maskiner och verktyg, tjänster och tekniska lösningar för gruvindustrin och bergavverkning inom anläggningsindustrin; produkter i avancerade rostfria stål och speciallegeringar samt produkter för industriell värmning. Koncernen hade 2018 omkring 42 000 anställda och en försäljning på cirka 100 miljarder SEK i över 160 länder i kvarvarande verksamheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer