Foto: Skärmdumpar från kommentarer till artikeln på Facebook.

Starka reaktioner på ämnet ”Stressat ända in i döden”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg har i ett uppmärksammat reportage tittat närmare på företeelsen begravningar som görs utan någon ceremoni. För nästan sex procent av alla begravningar sker i dag utan någon som helst ceremoni. I sociala medier har åsikterna varit många.

I det reportage som SVT publicerade under tisdagen kunde man berätta att det under de fem senaste åren har det skett en stor ökning av så kallade direktkremeringar. Det vill säga när kroppen tas direkt från sjukhuset till krematoriet och askan sedan sprids eller begravs utan att någon anhörig är med.

TV: Se ett längre inslag om begravningarna i SVT Play

I sociala medier har ämnet diskuterats flitigt efter att artikeln publicerades.

” Måste protestera mot det som sägs att man sörjer mindre pga att man inte har någon begravning. När min mamma gick bort hade vi enligt hennes eget önskemål ingen ”vanlig” begravning utan hon kremerades och gravsattes direkt. Det betyder inte att vi i familjen sörjde mindre än om vi haft en begravning. Man kan ha egna minnesstunder inom familjen.”, skriver en person.

En annan skriver: ”Jag tycker begravningar är obehagliga. När jag dör vill jag att min släkt ska slippa. De kan ha en sammankomst var de vill utan att min kista är med. Jag är ändå borta.”

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

I reportaget intervjuades Ulf Lernéus, vd på Sveriges Begravningsbyråers Förbund. Han menade att fenomenet med direktbegravningar beror på att anhöriga prioriterar bort begravningarna för annat. 

– Det är semestrar, konferenser och mycket annat som styr. Så anhöriga vid dödsfall och begravningar prioriterar annat, säger han.

Det reagerade en av personerna på som tagit del av reportaget. ”Det är egoismen som breder ut sig än en gång.”, skriver personen i anslutning till artikelpostningen på Facebook. För att få in SVT Gävleborgs nyhetsflöde på din Facebooksida följ oss där eller på twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer