Anders Kompass 2017-års Stig Dagerman-pristagare. Foto: TT

Dagerman-priset tar allt större plats i Kultursverige

Uppdaterad
Publicerad

På lördag får FN-medarbetaren Anders Kompass ta emot det 22:a Stig Dagerman-priset på Laxön i Älvkarleby. Från start var Dagerman-sällskapet ett litet anonymt litterärt sällskap – idag en maktfaktor i Kultursverige.

Det är inte utan en viss stolthet som Dagerman-sällskapets ordförande Bengt Söderhäll läser den syriske poeten Adonis nyskrivna förord till Stig Dagermans Dagsedlar som ska återutges ut i höst. Adonis fick priset förra året och på lördag får FN-medaretaren Anders Kompass ta emot priset. Sällskapet startades 1987 och nio år senare delade man ut sitt första pris.

– Vi sa redan från start att vi delar inte ut ett pris, vi frågar om mottagarna vill ha det, säger Stig Dagerman-sällskapets ordförande Bengt Söderhäll.

TV: Här kan du se ett längre reportage om Dagermanpriset

Kända namn bland tidigare pristagare

Och hittills har inget sagt nej och namn som Nawal El Saadawi, Suzanne Osten och Gita Sereny har fått ta emot priset. Men det var efter att man först utsett Elfriede Jelinik 2004 och Le Clezio 2008 som övriga världen får upp ögonen på allvar för Dagermanpriset. Båda får Nobelpriset samma år och helt plötsligt är det lilla sällskapet på allas läppar i kulturvärlden och en maktfaktor som många vänder sig till.

– Maktfaktor, säger Bengt Söderhäll och skruvar på sig. Priset har fått en viss betydelse. Och jag har funderat rätt mycket på det och varför folk hör av sig till oss och vi ha svar på frågor och vad vi tycker i en del ämnen. Det kan ju ha att göra med kraften som fortfarande finns i Dagermans romaner, novell och dagsverser. Så han är en betydande författare.

Anders Kompass årets pristagare

Det är inte bara författare som erbjuds priset utan även institutioner och andra som arbetar i Dagermans anda kan utses. Och det är viktigt enligt Bengt Söderhäll.

– Speciellt i en tid när kunskap är ifrågasatt, säger Bengt Söderhäll. Åsikter har tagit plats i stället för insikter, då behövs den här typen av resonerande. Låt oss erbjuda ett samtal via dessa pristagare.

Årets pristagare, Anders Kompass, hur tänkte ni där?

– Det var så självklart. När en i juryn nämnde hans namn så slutade vi diskutera de andra vi hade på listan.

Stig Dagerman-priset 2017 delas ut till Anders Kompass lördag den 27 maj klockan 13 på Laxön i Älvkarleby.

Se bildspelet ovan för tidigare pristagare. 

2017: Anders Kompass

2016: Adonis

2015: Suzanne Osten

2014: Anders Bodegård

2013: Nätverket Ingen människa är illegal

2012: Nawal El Saadawi

2011: Judit Benedek och teaterprojektet SOS-Romer

2010: Eduard Galeano

2009: Birgitta Wallin och tidsskriften Karavan

2008: Le Clézio

2007: Lasse Berg

2006: Sigrid Kahle

2005: Göran Palm

2004: Elfiede Jelinek

2003: Lukas Moodysson

2002: Gitta Sereny

2001: Elsie Johansson

2000: Roy Andersson

1999: Ahmad Shamloo

1998: Det svenska folkbiblioteken

1997: Yasar Kemal

1996: John Hron (postumt)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.