Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vattnet släpptes på för fängslade pristagaren Maryja Kalesnikava

Publicerad

När årets Stig Dagermanpris delades ut under lördagseftermiddagen saknades pristagaren Maryja Kalesnikava som är dömd till elva års fängelse i hemlandet Belarus. I stället var det pristagarens syster Tatsiana Khomich som fick ta emot priset. Men innan dess kunde hon och de andra närvarande uppleva när Dalälvens krafter släpptes loss för en stund. 

”Stig Dagermanpriset år 2022 tilldelas den belarusiska musikern och aktivisten Maryja Kalesnikava för hennes enastående mod i kampen för den enskildes demokratiska rättigheter mot den kriminella makten och en stat som i stället för att skydda sina medborgare, dömer och fängslar dem.”

Så löd juryns motiveringen till priset.

– Jag kan inte uttrycka hur gärna jag skulle vilja att hon var fri, säger Tatsiana Khomich som passade på att filma med mobiltelefonen när vattnet släpptes på i Älvkarlebyfallens mellanfall vid Laxön.  

Och regissören Dmitri Plax som sitter i juryn som utsett pristagaren menar att det finns tydliga kopplingar mellan pristagaren och Stig Dagerman:

– Maryja Kalesnikava strider för frihet och Stig Dagermans hela författarskap var ägnat åt frihet.

I klippet kan du se när vattnet släpps på och när priset delas ut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.