Birgit Elonen är en av dem som sökt det särskilda stödet för de som driver egen firma – hör henne berätta om processen. Foto: Martina Söderlind/SVT

Företag utan ersättning trots rekordstora stöd: ”Alldeles för krångligt”

Publicerad

Birgit Elonen i Gävle är egenföretagare och sökte ett stödpaket eftersom hon snabbt märkte att hon inte sålde lika mycket som förut. Men det var många olika ansökningar och dokument som skulle skickas in.

– Det är en klump i magen av ovisshet, säger hon, och berättar att hon tycker att stödet kom alldeles för sent.

– Bedrövligt att det tog sådan lång tid att se de enskilda bolagen, för vi är jättemånga, säger Birgit Elonen.

Först åtta månader in i coronapandemin beslutade regeringen om ett särskilt stöd för personer som driver enskild firma – ett krispaketet för småföretagarna som haft det särskilt tufft under pandemin.

Coronaviruset i Gävleborg

– Jag ansökte första dagen det gick att söka och några veckor senare fick jag ett beslut och pengarna betalades ut, men jag har inte fått ersättning för alla månader jag sökt, säger Birgit.

Tusentals ansökte de första två veckorna

Stödet för de enskilda firmorna kallas för omsättningsstödet och företag har kunnat söka stödet sen den 10 november. Totalt sökte 3 672 företag stödet de första två veckorna i hela Sverige.

– Det har varit alldeles för krångligt att ta del av stöden så en del företag blir utan ersättning. Pengarna i paketen har inte nått ut till de företag som behöver, säger Eva Cooper, regionchef för Företagarna i Gävleborg, Dalarna och Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet