Enhetschefen på socialtjänsten i Söderhamn, Elin Ljung, märker av en högre utsatthet hos barn och unga under coronapandemin. Foto: SVT, Pontus Lundahl/ TT

Stor ökning av orosanmälningar över barn på socialtjänsten i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har Socialtjänsten i Söderhamn har fått in en tydlig ökning av anmälningar som handlar om våld i hemmet, brister i hemmiljön och beteendeproblem hos barn och unga. Orsaken tros vara coronapandemin.

– Vid kriser som den här ökar bland annat arbetslösheten, missbruket och våldet hos vuxna. Och barn är hänvisade till de vuxna, säger Elin Ljung, verksamhetschef på Individ- och familjeomsorgen i Söderhamns kommun.

Stort mörkertal

Även om utsattheten hos barn redan nu tydligt ökat tror Elin Ljung att de bara sett toppen av isberget ännu.

Coronaviruset i Gävleborg

– Vi vet att det alltid finns ett stort mörkertal och vi tror också att ännu fler anmälningar kommer att komma in när vardagen återgår till det normala och man får fler tillfällen att söka hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet