Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Eriksson på Kronofogden i Gävle berättar att man har fått utöka lokalerna efter den nya lagen Foto: Julia Frost-Nylén

Stor ökning av beslag i länet – följ med in i Kronofogdens förråd

Uppdaterad
Publicerad

I augusti 2022 gjorde en ny lag det möjligt för polisen att göra konfiskeringar å Kronofogdens vägnar. Det har gjort att egendomar för över 93 miljoner kronor har utmätts från kriminella och skuldsatta under 2023. För region Mitt, där Gävleborg ingår, handlar det om tillgångar för 4,6 miljoner kronor.

– Här finns utmätningar, både som vi har varit ute på och distansutmätningar i samarbete med polisen, säger Thomas Eriksson som är inspektör på Kronofogden i Gävle när han visar runt i lokalerna.

Han menar att den nya lagen när det gäller distansutmätning innebär att polisen numera kan beslagta värdesaker när de påträffar en person som också dyker upp i Kronofogdens register.

– Polisen kan ringa oss när som helst på dygnet om de stoppat någon, berättar Thomas Eriksson.

Märkesskor och smycken

Den nya lagen om distansutmätning infördes i augusti 2022 och mängden utmätningar har ökat rejält sedan dess. Ofta handlar det om fina bilar, märkeskläder, smycken och klockor. I Gävle har det också lett till att Kronofogden fått utöka sina lokaler.

I år har utmätningarna som gjorts i samarbete med polisen fortsatt att öka – bara i januari och februari i år utmättes tillgångar för nästan två miljoner.

I klippet följer vi med in i Kronofogdens lokaler i Gävle

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.