Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fem stationer, 25 man räcker inte, just nu uppmanar man ledig räddningstjänstpersonal att höra av sig. Foto: Daniel Sjöholm / Xnytt.se/Larm-Söderhamn MediaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor skogsbrand rasade nordväst om Gävle

Uppdaterad
Publicerad
På lördagen bekämpade räddningstjänsten en stor skogsbrand som rasade okontrollerat nordväst om Gävle. Branden var 400 meter bred och upp emot en kilometer lång. På kvällen uppgavs branden vara under kontroll.

Det är i ett väldigt otillgängligt skogsområde mellan Oslättfors och Råhällan som branden pågår. Gästrike räddningstjänst har fem stationer och 25 man på plats och eftersom det är små grusvägar, eller inga vägar alls, använder man sig av helikopter och drönare för att kartlägga området.

– Vi vill absolut inte ha dit människor, vi har mycket svårt att ta oss fram själva, säger Gästrike räddningstjänst inre befäl Daniel Åström till SVT Gävleborg.

Svårt att hitta branden

Larmen började komma in vid elvatiden på lördagsförmiddagen då någon sett en stor rökpelare. Sedan hade räddningstjänsten svårt att ta sig fram och hitta branden.
– Det är en väldigt omfattande brand som vi inte har full kontroll på och det väntar ett långvarigt släckningsarbete, säger Daniel Åström.

Gästrike räddningstjänst uppmanar nu ledig Räddningstjänst-personal som kan jobba att höra av sig snarast.

Vattenbombar med helikopter

Två av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) helikoptrar är uppe och vattenbombar området vid halvsjutiden.

– Vi har flera mindre bränder i det stora området, men vi vet inte hur många. Det är ett allvarligt läge, säger Madelene Andersson, kommunikationsstrateg vid räddningstjänsten Gävleborg.

– Elden är inte under kontroll och den sprider sig sakta norrut, fortsätter hon.

”Myrmark kan brinna länge”

Vid halvtiotiden på kvällen hade räddningstjänsten branden under kontroll.

– Det brinner inte längre med öppna lågor, men det pyr i stubbar och i mossa, säger Andersson.

Helikoptrarna kommer forsätta att vattenbomba så länge det är ljust och de kommer att stå beredda under morgondagen.

– Läget kan ändras, det finns risk för att det blossar upp igen. Det ska vara varmt väder i morgon och det här är myrmark och det kan brinna länge, säger Madelene Andersson.

På söndagskvällen meddelade Gästrike räddningstjänst att de har avslutat räddningstjänsarbetet uppe i Oslättsfors och håller på att lämna över kontrollen till markägaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer