Hör reaktionerna på cyberattacken mot coop Foto: Lari Honkanen/SVT

Coop i Hudiksvall åter i drift efter it-attacken

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens cyberattack mot Coop där betalningssystemet kapades, är personal och kunder i Hudiksvall nu lättade över att butiken är igång igen. Men attacken har blivit en tankeställare.

– Det var någonting som jag inte trodde skulle kunna hända, så det kom som en chock, säger Jonannes Fridell, butikschef på Stora Coop i Hudiksvall. 

Det var i fredags som it-attacken ägde rum, men vid den tidpunkten förstod man inte vad det var, bara att det strulade vid betalning. Under lördag och söndag hölls butiken stängd. Johannes Fridell berättar att man inte har kastat någon mat än, men att de ska göra en genomgång nu.

Global it-attack

– Vi är sårbara. På andra sidan jorden är det nån som gör något och så får de stänga Coop i Hudiksvall, säger Camilla Aspholm Segbefia, en av kunderna som är på väg att handla.

De vanliga kassorna är igång sedan måndag morgon, medan självscanningen fortfarande strular.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Global it-attack

Mer i ämnet