• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Större område i Bergby översvämmat – dammluckorna i ån har frusit igen

Uppdaterad
Publicerad

Vid halv niotiden på söndagsmorgonen inkom larm till SOS Alarm om att Vijvägen i Bergby, norr om Gävle, svämmat över.

Räddningstjänsten hade under söndagsförmiddagen flera styrkor på plats efter att dammluckor täppts igen av is och slam och närliggande hus kring ån befarades komma till skada.

– Vi har jobbat under morgonen nu med att rensa dammluckorna. Främst har det varit slam som täppt igen luckorna. Nu måste markägaren kraftsamla för att fortsätta rensa i ån kring dammluckorna, annars kommer vattnet att stiga igen, säger Magnus Östlund på Gästrike räddningstjänst.

Minska vattenflödena

Räddningstjänsten har också varit i kontakt med de regleringsföretag som finns, för att minska på vattenflödet ner mot dammluckorna.

I nuläget finns ingen risk för att närliggande fastigheter ska påverkas. Räddningstjänsten uppmanr de som om vill ta sig till Bergby att ta en annan väg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.