I Strömsbro i Gävle hos Maria Bjerkheden bor just nu två tonårspojkar. Båda har flytt kriget i Afghanistan. Maria har varit god man till ensamkommande barn i många år och tagit hand om flyktingbarn i sitt hem i drygt ett år. Men nu ser hon att behovet av hjälp är större än någonsin.
– Det är enormt. Jag önskar att fler familjer kunde ställa upp, säger Maria Bjerkheden.
Varför hjälper vi inte till?
– Jag tror att det är oförstånd. Folk är upptagna med sitt eget och man tror att de tär svårare än det är, säger Maria Bjerkheden.
Enligt Migrationsverket har redan över 1000 ensamkommande barn sökt asyl i Sverige, vilket är en ökning med 70 procent jämfört med samma period 2014. De flesta barn som kommer till Sverige har flytt från Eritrea, Syrien, Somalia eller Afghanistan. Och Gävleborgs län följer samma trend som landet, antalet barn som söker asyl här ökar. 2011 var antalet ensamkommande barn 53, att jämföra med 328 under 2014.
Fler barn väntas
Och i år väntas ännu fler.
– Det är alltid svårt att hitta familjehem, säger Wolther Planck, utvecklingschef på socialtjänsten i Gävle, som vill att gävleborna ska tänka till.
– Antingen säger man att det här är en belastning för samhället. Eller så säger man, vilken tur vi har haft som får ungdomar som är färdiga att utbildas för att sedan gå ut i arbetslivet. Jag väljer det sista, säger Wolther Planck.
– Det är otroligt givande och utmanande. Jag tror framförallt att det är viktigt och nyttigt för våra egna barn att lära känna andra kulturer och förstå att man måste hjälpa andra människor, säger Maria Bjerkheden.