Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Komikern Göran Gabrielsson och Ove Olsson har sommarhus i Söderhamns skärgård på Enskär och Hamnskär och ifrågasätter WPD:s samråd inför bygget av vindkraftparken Storgrundet. Foto: Anders Sundin/SVT

Slaget om vindkraft längs kusten har flyttat till Hälsingland

Uppdaterad
Publicerad

Striden om vindkraftsparkernas vara eller inte vara längs Gävleborgskusten har flyttat från Gävle till Söderhamns kommun. På Enskär i Söderhamns skärgård menar de boende att samrådet kring Storgrundet som ska byggas utanför kusten har stora brister och stressats fram.

– Utveckla vindkraften, men med förnuft. Det finns många saker här som går alldeles för fort och är ogenomtänkta.  Det här upplevs ju som en ren våldtäkt på vår ”jungfrukust”, säger Göran Gabrielsson som har sommarhus i skärgården.

Han skräder inte orden, komikern Göran Gabrielsson, när vi vandrar längs stranden där familjen haft sitt sommarhus i generationer. Nu vill vindkraftsbolaget WPD bygga en gigantisk park i siktlinjen för honom och många andra längs Gävleborgskusten. Och precis som i Gävle kommun – där ett annat bolag försökt etablera vindkraft i havet – så väcker det starka känslor.

Här ska vindsnurrorna stå i parken Storgrundet, utanför Ljusne och ön Storjungfrun. Foto: SVT Design

Måste vi inte göra det här för att kunna ställa om till fossilfri el på sikt?

– Absolut ska vi hitta lösningar, men jag har ingen tillit för processen, säger Göran Gabrielsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet