Foto: TT

Hård strid mellan S och SD

Uppdaterad
Publicerad

Valdeltagandet kan avgöra kyrkovalet på söndag. Det är huvudmotståndarna Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna överens om. Därför mobiliserar man för att få så många som möjligt av sina väljare att gå och rösta.

Sverigedemokraterna är den enda nomineringsgrupp som syns ute bland folk här i Gävle, medan Socialdemokraterna jobbar mer traditionellt med att bearbeta sina medlemmar att verkligen gå och rösta den här gången.

Eftersom valdeltagandet är lågt, 2013 var det 12,8 procent, är varje röst mycket värd. Och den ideologiska striden står i första hand mellan just Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. SD menar att S lett kyrkan i en allt för vänsterliberal riktning.

– Man kan se det i till exempel tiggeridebatten och senast här i Gävle där man ingick ett avtal med asylkommittén i Gävleborg, säger Mattias Eriksson (SD) som kandiderar till kyrkofullmäktige i Gävle pastorat. Asylkommittén jobbar med människor som uppehåller sig illegalt i Sverige och Svenska kyrkan bör inte samarbeta med organisationer som inte vill främja svenska lag.

”Socialdemokraterna har styrt Svenska kyrkan i fel riktning”, säger Mattias Eriksson, Sverigedemokraternas förstnamn på listan till kyrkofullmäktige i Gävle pastorat. Foto: SVT

– Vi bygger våra tolkningar på vad som står i bibeln om vad som är kyrkans uppdrag och det kristna budskapet, säger Roberth Krantz (S), ordförande i Gävle pastorat. Det är inte att ställa grupper mot varandra och göra skillnader på människor. Så det är ju ingen vänsterliberal inställning utan en kristen inställning menar vi.

”Att ställa grupper mot varandra och göra skillnader på människor är ingen vänsterliberal inställning utan en kristen inställning”, säger kyrkofullmäktiges ordförande i Gävle pastorat Roberth Krantz. Foto: SVT

TV: Så fungerar kyrkovalet

SD vill istället ge mer till utsatt kristna utomlands istället för lokalt som här till asylkommittén.

– Kyrkan bör gå tillbaka till sin tradition från förr, när man hjälper och främjar behövande på plats, säger Mattias Eriksson (SD).

– Det är bara att konstatera att Sverigedemokraterna är den nomineringsgrupp som står allra längst ifrån oss kring hur vi anser att Svenska kyrkan ska utvecklas, säger Roberth Krantz (S). Därför ser vill vi inte att de ska få ett större inflytande och påverkan kyrkan på ett sätt som vi anser vara negativt.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Valresultat Gävle pastorat 2013

Socialdemokraterna: 34,80 procent.

POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan): 28,45 procent.

Sverigedemokraterna: 11,5 procent.

Borgerlig samling: 18.89 procent.

Miljöpartister i Svenska kyrkan: 6,71 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.