Hunden skulle ha munkorg på grund av tidigare incidenter. Det hade den inte och en kvinna blev biten i ansiktet. Nu döms mannen till böter. Foto: TT

Struntade i krav på munkorg på hunden – kvinna biten i ansiktet

Uppdaterad
Publicerad

En man i 55-årsåldern i Söderhamn tog inte på sin hund munkorg, trots att han hade krav på sig från polis att ha det efter att hunden tidigare bitit en 8-årig flicka. Nu döms mannen till böter efter att hunden bitit en kvinna i ansiktet.

Det var i mars i fjol som mannen skulle gå ut på en promenad med sin hund. Trots att polisen utfärdat föreläggande om att mannen måste ha munkorg och kort koppel på hunden när han vistas utomhus, eftersom hunden tidigare bitit en 8-årig flicka, så hade hunden ingen munkorg.

Kvinna traumatiserad

När de mötte en kvinna så hoppade hunden upp och bet kvinnan i ansiktet på sidan om munnen, vid hakan. Kvinnan började blöda kraftigt och hon fick uppsöka vård. Hon var sjukskriven i cirka tre månader efter händelsen och utvecklade en rädsla för hundar.

Mannen förnekade händelsen och sa att hon kan ha ramlat i asfalten, men det medicinska utlåtandet ger stöd för kvinnans berättelse.

Skadestånd och böter

Enligt mannen var hunden snäll mot folk, men att den var rädd för folk som täcker en del av ansiktet med till exempel slöja eller hjälm. Han uppgav att han skulle ta på hunden munkorgen när han kom ut, men att han inte hann det innan händelsen.

Mannen döms till vållande av kroppskada och får betala 76 000 kronor i skadestånd och böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer