”Om det kommer fortsätta som det varit i år, då är det verkligen allvarligt”. Saltörmästare Hans-Erik Englundh berättar varför surströmmingen är hotad. Foto: Hasse Holmberg / TT och Bizz Sjöblom / SVT

Strömmingskris i Östersjön – surströmmingen hotad

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen är det surströmmingspremiär, men det har varit allt annat än självklart om det skulle bli någon surströmmingssäsong i år. Fiskare och salterier har varnat för vad som kan beskrivas som en ”strömmingskris” i Östersjön. Problemet är inte bara att fångsterna är för små – strömmingen är dessutom för mager för att kunna bli surströmming.

Vad som är orsaken bakom surströmmingskrisen är svårt att fastställa exakt. Hans Erik Englundh har ett salteri i Borkbo utanför Enånger. Han menar på att det är en mängd olika faktorer som spelar in.

– Den enkla förklaringen är att det var en kall maj som gjorde att strömmingen inte gick upp och lekte vid stränderna. Anledning två är den stora utfiskningen av de här stora trålarna som tar upp mängder av fisk, och sen är det även skarven och sälen där populationen kanske har blivit lite för stor.

Minskad storlek

Bilden av att det inte står rätt till med strömmingen delas av producentorganisationen Kustfiskarna Bottenhavet. De menar att fångsterna för Gävleborgs yrkesfiskare minskat med 60-90 procent, samtidigt som kvoterna för det storskaliga yrkesfisket har höjts med 86 procent. Att strömmingen dessutom storleksmässigt är magrare menar de är en konsekvens av hur fisket förvaltas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.