Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Dunnya Salem och Albin Rust i Gävle om hur de ser på sina nya grannar som främst rör sig bland buskar. Se SVT:s bilder från Råttspaningen. Foto: Saga Dillner/SVT

SVT gav sig ut på råttjakt i centrala Gävle: ”Väldigt söta”

Uppdaterad
Publicerad

Råttor verkar trivas i Gävle, och därför valde vi på SVT att bege oss ut på spaning efter den hatade, men också älskade gnagaren.

Dunnya Salem har bott på Nordost bara i några månader och hon berättar att hon främst sett sina fyrbenta skygga grannar under tidig morgon i samband med att hon varit på väg till jobbet.

– Jag vet inte riktigt vad man skulle kunna göra för att minska antalet, men att vara noga med att slänga soporna skulle kunna vara en lösning, säger Dunnya Salem.

SVT Nyheter Gävleborg har även fått information om att råttor finns på andra platser i staden.

Delade meningar

Ingen av de personer som SVT har pratat med har utmärkt något starkt hat mot gnagarna, men tycker att de gärna fårhålla sig på distans.

– Jag kan se det söta i dem, men det är lite obehagligt att de är så nära, säger Mariana Winterstam.

Följ med SVT:s råttspaning i klippet.

Så undviker du råttor

• Råttor älskar vår mat, lämna den inte framme.

• Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger bon i bråte.

• Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger och ventiler.

• Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att komposter är placerade en bra bit från fastigheten.

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.