SVT:s meteorolog om snöovädret: ”Blir inte så trevligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det väntas stora snömängder i Gävleborg, främst i Hälsingland där det kan komma upp emot en halvmeter. SVT:s meteorolog Nitzan Cohen varnar för besvärligt väglag.

– Just i Gävleborg, främst Hälsingland närmare kustlandet, där är det riktigt stora snömängder som väntas, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT.

Just nu har SMHI en klass 2-varning över Gävleborg. Det är från onsdag kväll till torsdag kväll som snöandet väntas bli mest intensivt.

– Det kan leda till stora trafikstörningar, kanske även strömavbrott, dessutom blir det rätt så blåsigt i det mest intensiva området. Om prognosen står sig kommer troligtvis en klass 2 varning att utfärdas, säger Nitzan Cohen.

Besvärligt väglag

Att kusten längs södra Norrland får kraftiga snöfall är inte ovanligt, och uppstår i samband med öppet hav och ostliga vindar.

– Vi får mer fukt, därmed mer snö och blåser det så yr det omkring, det blir drivbildning och det blir väldigt dålig sikt, säger Nitzan Cohen.

Förutom friska vindar, eventuellt kraftigare närmast kusten, får vi räkna med halt väglag.

– Det blir inte så trevligt längs E4, även riksväg 83 och 84 kommer att ha besvärligt väder, säger Nitzan Cohen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer