Se videon för filmer, bilder och berättelser från Sigrids tidiga år som polissyster Foto: Marcus Määttä/SVT

Sigrid, 92, från Hudiksvall – en av Sveriges sex första kvinnliga poliser

Publicerad

Sigrid Ramstedt blev en av Sveriges sex första kvinnliga poliser år 1956. Därefter stannade hon 38 år i yrket och flyttade runt i Sverige för att jobba på de polisstationer som anställde kvinnor. Vid 92 års ålder har hon flyttat tillbaka till Hudiksvall, och berättar om den snåriga väg som till slut ledde fram till att hon accepterades som polis.

År 1956 genomförde Sigrid Ramstedt den första kvinnliga konstapelkursen. Efter kursen ringde hon runt och sökte jobb men fick mest svaret att polisstationen inte anställde kvinnor eftersom de skulle vara hemma och laga mat.

– Vi var 17 tjejer på kursen och 6 fick jobb efteråt, säger Sigrid.

Sökte jobb i hela Sverige

Trösklarna var höga, och Sigrid själv liknar livet vid en lång trappa. När hon fick sitt första jobberbjudande i Medelpad överklagades beslutet av en man som till slut fick tjänsten.

– Jag blev i stället erbjuden ett vikariat som kontorsbiträde men blev uppringd av en konstapel i Helsingborg. Där var de andra poliserna som bröder, men jag fick inte förhöra killar och sydde min egen kjol eftersom de saknade kvinnliga uniformer, berättar Sigrid.

Värre arbetsmiljö idag

Idag har Sigrid flyttat tillbaka till Hudiksvall. Hon har nära till gamla vänner och syskonbarn, vilka hon avråder från att bli poliser.

– Idag hade jag inte velat bli polis. Samhällsklimatet har blivit för hårt och jag är för rädd om livet, säger Sigrid.

Se videon för filmer, bilder och Sigrids berättelse från hennes tidiga år som polis.

Kvinnliga poliser i Sverige

År 1957 antogs de första kvinnliga poliserna i Stockholm. I januari året därpå började de sin ordningspolistjänst.

Kvinnorna hade samma arbetsuppgifter som de manliga poliserna men var utrustade med batong i stället för sabel.

År 1981 utnämndes den första kvinnliga polismästaren i Sverige: Karin Värmefjord. År 2019 var 33 procent av Sveriges poliser kvinnor.

Idag finns cirka 20 000 poliser i Sverige. Totalt har Polismyndigheten cirka 32 000 anställda.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.