Häng på och träffa systrarna och företagarna Sam och Sara Selman på kontoret i Hudiksvall. Foto: Stefan Larsson/SVT

Systrarna Sam och Sara Selman avbröt studierna – återvände hem till Hudiksvall för att satsa på sitt klädföretag

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesfödda kvinnor som driver eget företag fortsätter att öka i länet. Det visar nya siffror från Tillväxtverket, som SVT tagit del av. Några av dem som satsar på sitt företag är Hudiksvalls-systrarna Sam och Sara Selman.

Förra året avbröt Sam och Sara Selman sina studier på KTH i Stockholm, för att flytta hem till Hudiksvall och satsa på sitt företag.

– Vi såg behovet av vårt företag, säger Sam Selman.

Företagande i Gävleborg

Fler utrikesfödda startar företag

Nya siffror från Tillväxtverket, för perioden 2016-2019, visar att andelen utrikesfödda kvinnor som startat eget fortsätter att öka i Gävleborg. Under treårsperioden ökade andelen med 11 procent, jämfört med kvinnor med svensk bakgrund som ökade med 3,2 procent.

Det blir även fler utrikesfödda män som startar företag. Ökningen mellan 2016 och 2019 var nästan 13 procent, samtidigt som det i målgruppen män med svensk bakgrund minskade med 0,3 procent. Antalet egenföretagare är fortfarande kraftigt överrepresenterade av människor med svensk bakgrund.

Spännande utveckling

– Vi tycker att det är jättespännande. Vi har jobbat i över 10 år med att öka mångfalden. Vi ser att av de som kommer till oss så är fler kvinnor och kvinnor med utländsk bakgrund, säger Ann-Sofie Däldehög, som jobbar med hållbarhetsfrågor på den regional innovationshubben Propell.

Se företagarna Sam och Sara Selman berätta om sin företagsidé i videoklippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Företagande i Gävleborg

Mer i ämnet