Fel tand åkte ut. Tandläkaren på bilden är inte samma tandläkare som i artikeln. Foto: TT

Tandläkare drog ut fel tand

Publicerad

En tandläkare i Sandviken drog ut fel tand på en patient. Misstaget upptäcktes vid ett senare tillfälle. Vårdmissen kritiseras nu av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

En man i Sandviken hade fortsatt smärta i munnen efter att en ömmande tand dragits ut. Mannen behandlades då med penicillin för en inflammation i tandköttet. Vid återbesök visade det sig att tandläkaren hade dragit ut fel tand – och journalfört att det gällde en tredje tand.

Kritiserar hanteringen

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar vården och dokumentationen. De anser att vårdgivarens behandling varit bristfällig. De konstaterar att den vård och behandling som tandläkaren gav inte var förenlig med kraven på en sakkunnig och omsorgsfull hälso- ochsjukvård i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Som en förklaring till felbehandlingen anges i utredningen att tandläkaren själv hade svåra smärtor vid tidpunkten.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.