• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: TT

Tandläkare i Hälsingland skrev ut narkotika till sig själv

Publicerad

Ett apotek i Hälsingland har anmält en tandläkare till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som nu kommer med kritik eftersom tandläkaren skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till sig själv.

Tandläkaren har enligt IVO skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till sig själv i en sådan mängd att han kunnat ta drygt åtta stycken tabletter per dygn, medan rekommendationerna säger en till två tabletter var sjätte till åttonde timme.

Tandläkaren har enligt IVO rätt att förskriva aktuella läkemedel, men endast om de ska användas för behandling av tänder och munhåla, vilket inte har varit fallet och därför kritiseras han.

Tandläkaren har själv uppgett att han lider av psoriasis och har fått rådet att ”äta acetylsalisylsyra samt ”spä på med något annat” när det känns riktigt illa.”

Mängden tabletter förklarar tandläkaren med att han förutom i Hälsingland bor på ytterligare två orter och därför har ett lager som buffert på varje ställe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.