• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Siv Vigren i Järbo har haft ett lågt tryck i vattenledningen under lovhelgerna. Hon anser att skidanläggningen i Kungsberget har expanderat för fort. – Det måste finnas ett fungerande VA-system innan de bygger ut. Foto: Arvid Jansson/SVT

Tankbilar fraktar dricksvatten till Kungsberget – boende i Järbo blir utan

Uppdaterad
Publicerad

Under skolloven räcker inte vattnet till alla besökare i Kungsberget. Sandviken Energi kör nu skytteltrafik med tankbilar mellan Kungsberget och Järbo under hårt belagda veckor.

Samtidigt som tankbilen fyller på sjunker vattentrycket i Järbo. Boende i närområdet har då svårt att duscha, diska och tvätta.

– Det känns som att de prioriterar besökare framför oss som bor här, säger Rebecka Uppman från Järbo.

Planerar ny vattenledning

Skidanläggningen vid Kungsberget har växt så det knakar under de senaste åren. Till årets vintersäsong byggdes flera nya hus och lägenheter.

Det finns planer på att dra en vattenledning till Kungsberget. Förhoppning är att den ska stå klar 2025, berättar Sandviken Energis driftchef för vatten Viktoria Åkerlöf.

– Det här är en tillfällig lösning. Vi har ett ansvar för alla personer i vår kommun. Det gäller även de som är i Kungsberget.

Det gäller väl även de som bor i Järbo?

– Det är väldigt olyckligt. Vi har försökt hitta en bra balans. Det är bostäderna på höjden som vi har sett att trycket gå ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.