Foto: SVT

Tidholm skildrar landsbygdens förfall

Uppdaterad
Publicerad

– Hur kan det vara så tyst när ett land faller i sär? undrar PO Tidholm efter att under 20 år ha skrivit om landsbygd och avfolkning. Han skildrar ämnet i dokumentärserien ”Resten av Sverige”.

Po Tidholm från Arbrå har rest i Sverige, men också gjort avstickare utomlands, för att skildra en landsbygd som håller på att förändras.

En landsbygd som både är en idyll dit människor från storstaden åker för att koppla av, men också en plats där invånarna kämpar mot avfolkning och arbetslöshet. Dokumentärserien ”Resten av Sverige” sänds i tre avsnitt med start på tisdag, 21.00 i SVT 1.

Författaren och journalisten Po Tidholm har undersökt vad som händer med den svenska landsbygden.

– Hur kan det vara så tyst när ett land faller i sär? undrar han fortfarande efter att under 20 år ha skrivit om landsbygd och avfolkning.

Där samhället gett upp

Han har besökt orter där invånarna själva har fått ta över skola och äldreomsorg sedan samhället gett upp. Tittaren får möta människor som ställt sitt hopp till gruvbrytningar som aldrig blir av.

Po Tidholm förvarnar om att serien kommer att ge en dyster bild av landsbygden.

– Sverige har gått från att ha en, felaktig eller rätt självbild, om att vara en stor industrination. I den berättelsen så hade landsbygden en roll att fylla som den som levererade exportvaror ut på världsmarknaden, säger Po Tidholm, och fortsätter:

Ryms ingen landsbygd i självbilden

– Nu har Sverige gått till att definiera sig som någon slags ”high tech-startup-hipp”-nation. The land of Spotify och Avicii, och Zlatans Volvo-reklam. Och Stockholm.

– Det är den svenska självbilden i dag och i den så ryms ingen landsbygd. Det påverkar hur vi tänker på landsbygden och det påverkar vilka beslut politiker tar, säger Po Tidholm.

Då sänds programmet

Dokumentärserien ”Resten av Sverige” sänds i tre avsnitt med start på tisdag, 21.00 i SVT 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.