Tidigare journalisten: Därför ska du rösta i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Tveksam till om du ska rösta i EU-valet i maj? För den pensionerade journalisten Mats Hallgren, som har bevakat EU i många år, är det en självklarhet att alla nyttjar sin rätt till att rösta.

– Det är demokratifrågan som är viktigast. Att slå vakt om demokrati samt mänskliga fri- och rättigheter i Europa. Just nu finns det ganska många partier som växer och som inte är demokratiska och inte riktigt rumsrena. Därför är det viktigt, säger han.

Den tidigare journalisten Mats Hallgren bevakade EU under tio års tid, fram till 1995, men är numer pensionär bosatt i Hudiksvall.

EU-valet i Gävleborg 2019

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där, enligt SVT:s väljarundersökning, 45,1 procent av befolkningen planerar att rösta.

EU har stor påverkan på Sverige

Men Mats Hallgren påpekar att EU har stor betydelse för Sverige – och att alla därför borde nyttja sin chans att få rösta.

– Om inte jag röstar kommer någon annan att rösta i mitt ställe. Då kan det bli en politiker som jag inte delar uppfattning med, säger han.

Inte insatt? Ingen ursäkt!

En anledning till att folk inte går och röstar är att man inte känner sig tillräckligt insatt i EU-valet. Men det är inte en rimlig ursäkt, tycker Mats Hallgren.

– Det är ingen som är insatt i hela EU och det är ingen som är insatt i hela Sveriges politik heller. Man kan följa med i tidningar, radio och TV så att man håller sig lite uppdaterad, säger han och fortsätter:

–  När man sen ska rösta kan man utgå ifrån hur man röstar i riksdagsvalet. Har man något parti man gillar där kan man mycket väl rösta på det partiet även i Europavalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Gävleborg 2019

Mer i ämnet