Hudiksvall får tillfällig gågata i sommar – biltrafiken stängs av: ”Man kan njuta av uteserveringar”

Uppdaterad
Publicerad

I sommar kommer delar av Västra Tullgatan och Salutorgetgatan i Hudiksvall att stängas av för biltrafik – istället planeras för en tillfällig gågata. 16 parkeringsplatser kommer då tillfälligt att försvinna. Syftet är bland annat att få mer plats för uteserveringar, sittplatser och evenemang.

– Det blir en del sittmöbler, konstgräs för att mjuka upp gatan lite, växtlighet i urnor, belysning och diverse saker, säger Emma Nordebo Snygg, stadsarkitekt på Hudiksvalls kommun.

Projektet är en del av ett större projekt som pågår just nu mellan offentlig och privat sektor, som syftar till att göra Hudiksvalls stadskärna mer attraktiv.

– Det här är ju ett stråk som där vi behöver binda samman Storgatan med parkeringarna på Salutorget med ingångarna till galleriorna, säger Emma Nordebo Snygg.

16 parkeringsplatser försvinner

Det är totalt 17 parkeringsplatser och en taxistolpe som berörs av gågatan. Två av parkeringsplatserna är handikapparkeringar, varav den ena av handikapplatserna och taxistolpen kommer att flyttas. Övriga 16 försvinner tillfälligt.

– De andra hoppas vi att det ska räcka till med alla de parkeringar vi har runt omkring, det är ju ändå rätt många, säger Annika Huber (S), ordförande i tekniska nämnden på Hudiksvalls kommun.

Berörda gator kommer att vara avstängd för biltrafik mellan 1 maj till 30 september. Projektet finansieras uppdelat mellan offentlig och privat sektor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.