Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Shetland sheepdogen Linus och hans nya kompis blandrasen Luna poserar framför kameran. De är båda aktiva på den nya dejtingappen för hundar. Hör mer om deras dejting i klippet. Foto: Maria Broberg/SVT

Dejtingapp för hundar hjälper hundägare i Ljusdal att mötas

Uppdaterad
Publicerad

I Ljusdal kan det vara svårt för hundarna att hitta lekkamrater. Men nu har hundarna en helt egen dejtingapp. Det är husse eller matte som behöver hjälpa till med det digitala, men i slutändan är det hundarna som ska klicka med varandra.

När Jolf, en gatuhund från Etiopien, kom till Sverige var han ganska blyg. Hans matte Nanna Helsén startade ett forum för hundägare och Jolf fick äntligen lekkamrater.

– Men jag insåg att hundar precis som människor är individer som inte passar med alla, men att hitta rätt var en enorm glädje både för honom och mig.

Ett större behov på glesbygden

För drygt ett år sedan bestämde hon sig för att starta en dejtingapp för hundägare och hundarna. Hittills har runt 20 000 registrerats, och de finns ofta kvar även när en ny partner hittats.

– De flesta hundarna bor i städerna, men behovet är minst lika stort på glesbygden, säger Nanna Helsén.

Hör hundägarna i Ljusdal – och möt Shetland sheepdogen Linus och hans nya kompis blandrasen Luna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.