Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Månsbackens äldreboende i Delsbo där ett tiotal boende avlidit till följd av corona. Foto: SVT/Aleksandra Stålfors

Tiotal döda på Månsbacken i Delsbo efter stort coronautbrott

Uppdaterad
Publicerad

Nästan samtliga av de 36 som bor på Månsbackens vård- och omsorgsboende i Delsbo har testat positivt för covid-19. Nu bekräftar smittskyddsläkare Lars Wesslén att ett tiotal av de boende som smittats har avlidit. 

Det var i början av november som det framkom att flera boende och stora delar av personalen på äldreboendet Månsbacken smittats av covid-19. Siffran steg snabbt, särskilt bland boende och snart var en majoritet smittade. Nu visar det sig att åtminstone ett tiotal boende på Månsbacken har avlidit till följd av coronasmittan.

– Det räcker med att jag säger ett tiotal så vet alla vad jag pratar om när det är knappt fyrtio som bor på boendet, säger Lars Wesslén, smittskyddsläkare.

Kom in via personalen

Enligt Lars Wesslén är det troligtvis via personalen som smittan kom in till boendet. 

– Det är så det går till när man får en smitta på ett äldreboende. Det är inte de anhöriga som är där lite ibland, det är undantagsvis de anhöriga som smittar. Huvudsakligen är det de som jobbar där, säger Lars Wesslén.

Efter att smittan på boende upptäcktes har kohortvård införts och personal från andra boenden kallats in för att lösa den pressade bemanningssituationen.

– Man kan få den här smittan och vara under inkubationstid då man smittar under en till två dagar innan man blir sjuk. Det kan också vara så att sjukdomen är så lindrig att man inte fattar att man har den och då är man smittsam och det är det som är problemet, säger Lars Wesslén.

Pressat läge i hela kommunen

Hudiksvalls kommun har efter helgen även konstaterat att läget har blivit sämre i andra delar av kommunen och smittspridningen ökat. Coronasmitta har konstateras på fler boenden så som Tryggebo och Fredens kulle, samt Edshammar.

Hör smittskyddsläkaren berätta mer i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet