Tomater kan ge hundratals jobb i länet

Uppdaterad
Publicerad

En gigantisk tomatodling och hundratals nya arbetstillfällen. Det kan bli en verklighet i länet inom några år.

Just nu letar en holländsk tomatproducent mark att starta upp odlingar på där bland annat Hofors och Ljusdal är av intresse.

– Det är oerhört mycket arbete som skapas genom det här. Om man etablerar 50 hektar innebär det att man skapar 500 nya jobb, säger Håkan Sandin på Sveriges lantbruksuniversitet.

Det är SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, i projektet SSEC som arbetar med att hitta nya möjligheter att ta till vara på spill från våra svenska industrier för att producera livsmedel.

I Hofors skulle det innebära att ta till vara på Ovakos överskottsvärme och använda den till att värma upp växthusen.

Ingen konkurrens mellan kommunerna

Utöver Hofors är också Ljusdal och Sandviken potentiella platser att starta tomatodlingen på. Men att det skulle resultera i en tävling mellan kommunerna tror inte Håkan Sandin på.

– Som jag ser det kommer de kunna komplettera varandra eftersom det är industri vi syftar till att bygga. Och det innebär att det kan finnas anläggningar på alla de här orterna, säger han.

Ska byggas inom två år

Den i nuläget hemliga holländska producenten har sedan i somras haft planer på att etablera odlingen vid Korsnäs i Gävle men eftersom kommunen inte äger den tilltänkta marken kommer en holländsk delegation till helgen att istället besöka Hofors och Ljusdal.

– Vi räknar med att de första anläggningarna byggs inom två år. Och då tror jag att det finns en anläggning någonstans i Ljusdal, Hofors, Gävle, eller Sandviken, säger Håkan Sandin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.