Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven-Erik Alhem, nestor inom svensk juridik, förklarar vad HD-domen har för betydelse. Foto: Brottsofferjouren

Tre frågor om: HD-domens betydelse för andra rättsfall

Uppdaterad
Publicerad

Vad innebär Högsta domstolens dom i det uppmärksammade Jeanette-fallet, i ett större sammanhang? Vi ställde tre frågor till Sven-Erik Alhem, förbundsordförande brottsofferjouren Sverige och tidigare åklagare.

– Det blir lättare att avgöra vad som kan vara mord och uppsåtligt dödande, till skillnad från andra brottsrubriceringar som inte kräver uppsåt, säger Sven-Erik Alhem, förbundsordförande brottsofferjouren Sverige.

Sven-Erik Alhem tror att domen kommer att ha mycket stor betydelse rent principiellt för alla jurister som ägnar sig åt den här typen av fall. Men dessutom så reflekterar domen ett perspektivskifte i fokus från gärningsperson till brottsoffer.

Fallet Jeanette

Flyttar fokus från gärningsperson till brottsoffer

– Under en lång tid så präglades juridiken i Sverige av att man hade fokus på gärningspersonen. Nu har det skett ett paradigmskifte, där man har skiftat fokus till brottsoffer, säger Sven-Erik Alhem.

Klicka på videoklippet ovan och hör varför Sven-Erik Alhem anser att domen är viktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Jeanette

Mer i ämnet