SVT Gävleborg besökte infektionskliniken tidigare under veckan. Foto: SVT

Andra coronavågen slår mot vården – tre röster från infektionskliniken

Uppdaterad
Publicerad

Antalet inneliggande patienter har ökat stadigt under de senaste veckorna. Just nu vårdas 38 inneliggande patienter på region Gävleborgs tre sjukhus. 23 av dessa vårdas på Gävle sjukhus infektionsklinik.

SVT Gävleborg besökte infektionskliniken tidigare under veckan. Vi pratade med en specialistsjuksköterska, en läkare och verksamhetschefen om att antalet inneliggande patienter med covid-19 ökar igen.

Hanna Skogsberg arbetar som specialistsjuksköterska på infektionskliniken. Hon säger att det känns provocerande att det finns människor som inte följer råd och restriktioner. ”Det är onödigt att det ska behöva bli så här”, säger hon.

Coronaviruset i Gävleborg

Robin Razmi arbetar som infektionsläkare på Gävle sjukhus. Sedan coronaviruset tog fart i våras har sjukvården mer erfarenhet om hur man vårdar patienter med covid-19. Nu ökar antalet inneliggande igen och Robin Razmi beskriver läget som pressat. ”Jag tror inte att någon av oss är så sugna på att göra det igen”, säger han.

Annika Hillgren Mattsson är verksamhetschef på specialmedicin, där infektionskliniken ingår. Hon tycker att människor borde fundera på hur vi betett oss. ”Vill jag att att min farmor ska hamna på sjukhuset i covid-19? Har man jobbat i det här så vill man inte det”, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet