Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittspridningen är fortfarande på högre nivåer än i första vågen, trots den minskning som syns. Foto: Region Gävleborg/SVT

Tredje vågen på väg att avta i Gävleborg: ”Absolut ett ljus i tunneln”

Uppdaterad
Publicerad

Långsamt sjunkande smittspridning gör att vi kan börja se ljuset i tunneln, mycket tack vare vaccineringen. Det menar Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör i Gävleborg.

– Efter ytterligare en vecka med sjunkande tal kan vi konstatera att den tredje vågen är på väg ner, säger Johan Kaarme.

I Gävleborgs län har antalet personer som testar positivt för covid-19 börjat minska efter veckor av uppgång. Det samma gäller i Gävle kommun där smittspridningen minskat de senaste veckorna. Samtidigt syns det motsatta i både Ovanåkers och Hudiksvalls kommun.

Regionens smittskyddsenhet ser inget stort klusterutbrott som det var i till exempel Hofors för några veckor sedan, utan nu tycks det vara en stor allmän smittspridning i Hudiksvall och Ovanåker som är orsaken.

Foto: SVT Design

Länets kommuner har fortsatt helt olika lägen vad gälller smittspridningen och kurvorna pekar åt olika håll.

– Vi vet inte exakt hur smittan utvecklas och därför kan vi inte ge någon långsiktig prognos. Vi måste fortsätta följa restriktionerna och vara försiktiga, säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer