Svag utveckling inom skogsindustrin har lett till lägre pris på timmer och massaved. Men skogsägarna är optimistiska. Avverkning vid Mårdäng utanför Gävle. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Tron på att investera i skog minskar – klimat och konjunktur påverkar

Uppdaterad
Publicerad

Tron på skog som investering minskar bland skogsägare även om en knapp majoritet fortfarande är optimistiska, det visar årets Skogsbarometer som presenterades under torsdagen.

Swedbank och LRF Konsult som genomför undersökningen tror att det rådande konjunkturläget är orsaken – men ute i skogen är det ändå positiva tongångar.

– Jag har varit med ganska många år, trots att jag är ung. Jag vet att skogen är stabil och trygg i det långa loppet, säger skogsägaren Petter Arkesjö från Gästrikland.

Skogsbarometern

Skogsbarometern är en årlig rapport där slumpvist utvalda skogsägare intervjuas om sin syn på det aktuella ekonomiska läget inom skogsbruket och om sina förväntningar på konjunkturen.

På uppdrag av LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna intervjuade Kantar Sifo 750 skogsägare under september 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.