Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så resonerar Moderaternas kommunalråd i opposítion i Gävle när oppositionens skuggbudget presenterades under tisdagen. Foto: SVT

Trygghet och skola – fokus i Gävlemoderaternas skuggbudget

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter att majoriteten lanserade sin budget var det under tisdagen dags för oppositionen i Gävle kommun att presentera sina alternativa budgetar.

En av frågorna som Moderaternas kommunalråd i opposition lyfter fram är trygghetsskapande åtgärder.

– Socialdemokraterna har under ett års tid pratat om att man ska ha skarpa åtgärder, men vi har inte sett några sådana. Därför skjuter vi till ytterligare 3 miljoner mer än majoriteten för att det ska kunna bli verklighet, säger William Elofsson.

Vill införa förste-förskollärare

Skolan är ett annat område där Moderaterna vill satsa.

– Det är en viktig del som man måste använda för att investera oss genom en lågkonjunktur. Bland annat har vi ett förslag om utökad lovskola och att införa förste-förskollärare inom förskolan.

Nytt bibliotek

Både Kristdemokraterna och Moderaterna  lyfter också fram fördelarna med att bygga ett nytt bibliotek i stället för att renovera det befintliga som den styrande majoriteten vill. Enligt William Elofsson blir det billigare och han menar att man då också kan sälja Böndernas hus där Stadsbiblioteket är placerat i dag.

– Då kan vi använda pengarna till nånting annat och vi har sett att det då eventuellt finns förutsättningar för ett kombinerat gymnastikens- och kraftsportens hus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer