Efter stökigt år vid nya resecentrum – nu öppnar trygghetscentrum i Bollnäs

Uppdaterad
Publicerad

Efter årsskiftet öppnar Bollnäs kommun ett trygghetscentrum vid resecentrum, en plats där olika trygghetsfunktioner kan samlas. Nu är målet att öka vuxennärvaron och tryggheten i området efter ett år med skadegörelse, klotter och misshandelsfall.

Det var framförallt under första halvåret 2021 som det var stökigt, efter att det nya resecentrumet invigdes i Bollnäs. Resecentrumet blev ett tillhåll för barn och ungdomar och invånare kände sig otrygga.

I trygghetsundersökningar framkommer också att Bollnäsbor känner sig mest otrygga vid just resecentrum.

– Och där har pandemin bidragit. För vi stängde alla fridsgårdar och då blev resecentrum ett tillhåll för många ungdomar, med en del stök, säger biträdande kommunchef Bosse Wallbäcks.

Öppet dygnet runt – men inte för invånare

I januari väntas kommunen öppna trygghetscentrumet.

– Där kan man träffas, utbyta erfarenheter och planera trygghetsarbetet tillsammans. Min förhoppning är att vi ska bli bättre på att jobba förebyggande, säger Bosse Wallbäcks.

Lokalen kommer att vara öppen dygnet runt. Däremot kan invånare inte besöka trygghetscentrumet, utan det är enbart till för de som arbetar med trygghetsfrågor. Men det kan förrändras med tiden.

– Det utesluter jag absolut inte, säger Bosse Wallbäcks.

Kommunen hyr lokalen i tre år för att sedan utvärdera arbetet. Kostanden för detta beräknas till 1,5 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.