Tuff vårdsommar i länet – personalen sliter

Uppdaterad
Publicerad

Det är en tuffare sommar än väntat för personalen inom Region Gävleborg. På en pressträff på Hudiksvalls sjukhus säger sjukhusledningen att läget just nu är hanterbart, men skört.  

Stängda vårdplatser, personal som jobbar dubbelpass, skjuter upp sin semester och hyrpersonal som ska täppa igen luckorna. Vi har van oss vid stora utmaningar inom vården under sommaren. Och 2018 är inget undantag. För trots gedigen planering och förändringar från förra året, sliter personalen illa. 

– Vissa dagar har varit väldigt ansträngda. De enheter som hittills haft det väldigt kämpigt är exempelvis vår intensivvård i både Hudiksvall Gävle, säger Johan Kaarme, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Region Gävleborg.

”Helt oacceptabelt”

Under sommaren är hyrpersonal en viktig faktor för att få verksamheten att funka, men i år har också bemanningsföretagen haft svårt att få tag på folk. Sett över hela årets har Region Gävleborg har 8,3 procent hyrpersonal, vilket är tredje störst i landet. 

– Ett visst behov av hyrkompetens har vi ju när vi har toppar i vården, men inte på den nivån vi ligger nu. Det är helt oacceptabelt i både skattehänseende och i vård- och vårdmiljöhänseende, säger Johan Kaarme. 

Alla får vård

Trots att sommaren är tuff med lite personal och ett läge där allt kan svänga på en eftermiddag, så hanterar man situationen när den kommer, menar Kaarme. 

– De som behöver hjälp kommer att få hjälp och de som behöver akutsjukvård kommer självklart att få det. Men de som kan vänta, kommer att få vänta. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.