Tufft läge om intensivvården måste skalas upp på Gävle sjukhus

Publicerad

Nu förbereder sig intensivvården på Gävle sjukhus för fler covidpatienter. Personal är det största bekymret, maskiner och lokaler finns det, enligt verksamhetschefen.

Just nu förbereder sig Gävle sjukhus på att pandemin kan ta fart igen. Folkhälsomyndigheten antyder att det kan bli en ökning av fallen över hela landet.

”Tufft för oss”

Våren 2020 hade Gävle sjukhus en covid-iva. Som mest låg 19 patienter med covid-19 samtidigt där. Just i dag är ingen med covid-19 på iva i Gävle.

Coronaviruset i Gävleborg

– Kommer pandemin att öka med fler inlagda under vintern blir det tufft för oss. Framförallt är personalbristen betydande, folk är slutkörda. Vi kommer att få lägga alla icke nödvändiga operationer åt sidan precis som vi gjorde våren 2020, säger Johnny Hillgren, verksamhetschef på iva på Gävle sjukhus.

Vaccinerade kan få covid

Mutationen omikron, som först upptäcktes i Sydafrika, finns i Sverige, men det är svårt att bedöma hur utveckling kan komma att påverka.

– Vi vet inte vad som händer i vinter. Många är ju också vaccinerade nu, samtidigt som även vaccinerade kan få covid. Vi har våra beredskapsplaner färdiga, men hoppas slippa sätta dem i verket, säger Johnny Hillgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet