Foto: Arkiv

Tusentals fordon riskerar körförbud i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Enligt statistik från Transportstyrelsen får drygt 18.000 fordon i Gävleborgs län en förändrad besiktningsperiod. Det innebär att de får ett nytt datum och kortare tid till nästa besiktning.

I glappet mellan de nya och gamla reglerna gäller det för bilägare att se upp så att deras bilar inte får körförbud. Enligt transportstyrelsen har bara drygt 450 fordon av dem som ligger i riskzonen för körförbud i Gävleborgs län besiktats, det skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

─ Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet. Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt, eftersom det baseras på de nuvarande reglerna. Därför har vi också skapat en tjänst på vår webbplats där alla fordonsägare kan få svar direkt om när det är dags att besikta, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

transportstyrelsens hemsida kan fordonsägare söka på sitt registreringsnummer och få svar direkt på när det är dags för nästa besiktning.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Kontrollbesiktning för personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt:

Visa

•Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

•Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

•Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

(Källa Transportstyrelsen)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer