Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Scouterna fick tillfälle att köra sina nybyggda skottkärror som de konstruerat utan vare sig hammare eller spik. Foto: Annelie Ledin/SVT

Tusentals scouter har slagit läger i Mohed

Uppdaterad
Publicerad

Närmare tre tusen deltagare, ledare och volontärer från hela Sverige bor just nu i Equmenias nationella scoutläger i Mohed utanför Söderhamn.
– Planeringen har tagit närmare tre år och logistiken har varit komplicerad, därför är det extra kul och se ett lyckat resultat, säger Alexander Hjertén, lägerchef.

Flygfältet i Mohed är fullt med tält i alla möjliga former. Det är scoutkårer från hela Sverige som är på plats för Equmeniakyrkans nationella scoutläger, Prisma 2019.

– Det finns massor av aktiviteter på området. Det finns en klättervägg, utegym och de får gå kurser om bygge och hantverk, säger Alexander Hjertén.

”Kul att umgås och träffa nya människor”

Ett av momenten innehåller också en workshop om beroende, bland annat mobil- och spelberoende. På lördag blir det konsert på utescenen.

– Men i huvudsak handlar det om enkla saker som att de ska hjälpas åt i sin kår, att de gör saker tillsammans under dagen, som till exempel att laga mat, säger han.

Hampus Carlsson är inrest från Mjölby med sin scoutkår och han gillar att vara på läger.

– Det är kul att umgås och träffa nya människor och få sitta och elda, säger han.

2600 scouter

Det är varmt och torrt och en del har valt att sova under bar himmel. Alla scoutkårer har ett eldsläckningskit eftersom man lagar mat över öppen eld. Det finns också en dygnet runt bemannad brandberedskap.

– Vi har ett eget brandteam med tankar och vatten, dessutom har vi ett eget sjukvårdstält. Men det har varit lugnt än så länge och det brukar vara det när vi har läger, säger Alexander Hjertén.

Omkring 2600 scouter och ledare finns i lägret och cirka 350 volontärer. Lägret pågår till och med söndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer