Foto: SVT/Erik Kammerland, Anders Sundin

Två barn blev påkörda – nu sänker kommunen hastigheten på Skogsmursvägen

Uppdaterad
Publicerad

Från 50 till 30 km/h i timmen – Skogsmursvägen i Andersberg görs om efter att två barn blivit påkörda. Fler åtgärder kan vänta nästa år.

”Busshållsplatserna är jättefarliga” och ”Vägen är osäker” – efter olyckan 19 november var det flera röster i Andersberg som riktade skarp kritik mot Gävle kommun.

Trafikutskottet vid kommunen har sedan dess behandlat säkerheten på Skogsmursvägen och under torsdagen monterades 50-skyltarna ned och ersattes av 30-skyltar.

– Sedan kommer vi även titta över hur vi kan sänka hastigheten med fartdämpande hinder men det blir efter vintern som vi kan göra sådana åtgärder, samt eventuellt förstärka belysningen, skriver Marie Grew, trafikplanerare, i ett mail till SVT Gävleborg.

Större utredning

Marie Grew tillägger även att kommunen kommer att påbörja en förstudie under nästa år för att se vad som är den bästa trafiklösningen på sikt. Där kommer kommunen bland annat överlägga om korsningen ska byggas om till en cirkulationsplats.

Pojken tillbaka på Gävle sjukhus

Det är fortfarande oklart hur olyckan gick till men pojken, som är under 15 år, fick efter olyckan föras till Akademiska sjukhuset i Uppsala för vård.

– Pojken är sedan drygt en och en halv vecka sedan förflyttad till barnavdelningen på Gävle sjukhus där han nu rehab-tränar för att komma igen, säger Stefan Löfberg, förundersökningsledare vid polisen.

Lastbilschauffören har friats från alla brottsmisstankar.

Medan pojken vårdades av ambulanspersonal på plats kördes en flicka under 15 år på av en polisbil som var på väg till olyckan. Hon skadades lindrigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.