Personen på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: TT

Två jägare skadade av björn

I dag fredag inleddes årets björnjakt, och det blev en mycket dramatisk start för ett jaktlag i Bollnäs kommun.

De två jägarna hör till ett lag som jagar i Kilaforstrakten i Bollnäs kommun, berättar tidningen helahalsingland.se. Vid femtiden på årets första jaktdag fick de korn på en stor björn, som efter ett kortare drev med hund sköts med två skott på en väg i närheten.

Björnen gick ner i skogen och jägarna som antog att den var fälld gick fram, men då gick det skadade djuret till attack. Enligt jaktlagets ansvariga så klickade geväret i den stunden för den ena jägaren. Björnen hann skada båda personerna innan den andre kunde få iväg ett till skott, skriver Hela Hälsingland.

Allvarliga skador

En av jägarna blev biten i lår och ljumske och fördes till Gävle sjukhus, där sjukhusets presstjänst berättar för SVT Gävleborg att personen är allvarligt skadad, men inte livshotande. Den andra jägaren fördes till Bollnäs sjukhus, och skall inte heller ha några livshotande skador.

– Speciellt vid björnjakt löper man risk för skador, det är ju en toppredator. Man måste vara beredd på riskerna och att det kan bli så här. Men båda jägarna är erfarna och en av dem har skjutit tre björnar tidigare, säger en medlem i jaktlaget till Hela Hälsingland.

Sara Sundin som är rovdjurshandläggare berättar för SVT Gävleborg att det här var den första björnen som länsstyrelsen i Gävleborg fick inrapporterad, vid 05.20-tiden.

”Inte så kul”

Att jägare skadas av björn under jakten är ovanligt.

– Jag inte dra mig till minnes att vi haft det förut, inte de senaste åren i alla fall, säger Sara Sundin.

Inte heller besiktningsman Sone Persson har hört om någon liknande skada under jakt. Han var på plats på morgonen för rutinbesiktningen av djuret, en riktigt stor hane på 278 kilo.

– Man får bara en eller två björnar per år i den storleken. Så det kan man tänka, att det var inte så kul när den kom, säger han.

Enligt Persson träffades björnen av totalt fyra skott. Så som han fått det förklarat tvärvände björnen när den först blev skjuten och sprang tillbaka in i skogen samma väg som den kom ifrån, och stötte då på den andra hunden och jägaren.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gävleborg - Björnjakt

Mer i ämnet