Uje Brandelius berättar om sin sjukdom från scenen

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen spelade tidigare gävlebon Uje Brandelius sin uppmärksammade show ”Spring Uje, Spring” på Gävle Teater. En självbiografisk föreställning om hur han drabbades av Parkinsons sjukdom.

För de flesta är 46-åringen troligtvis mest känd som frontman i popbandet Doktor Kosmos som tog sitt första steg i Gävle i början av 1990-talet. 2015 valde han att släppa en soloplatta och för att slippa turnera ville han istället sätta upp en föreställning där mellansnacket skulle få ta plats. Men under repetitionerna började han känna att någonting var fel och han tvingades söka vård. Han fick diagnosen Parkinsons sjukdom.

– Jag har drömt länge om att göra en sådan här föreställning men inte hittat ingången. Sen fick jag Parkinson och då föll allt på plats, så jag tackar diagnosen för min succé, samtidigt som jag skulle välja bort den varje dag i veckan.

Turnerar i landet

Efter att ha spelat den i Stockholm under våren är han nu ute på turné, och det var slutsålt på Gävle Teater när Uje Brandelius återvände till sin hemstad.

Du har fått prata mycket om sjukdom och har själv uttryckt det som om du blivit Mr Parkinson?

– Så är det, men det är inget märkligt och jag gör det med öppna ögon. Gör jag en föreställning om mitt liv och min diagnos är det självklart att man blir Parkinsons ansikte. Sen vet jag inte så mycket mer om den här sjukdomen än någon annan eftersom jag nyss fått den, så jag kan inte berätta så mycket mer än om mig själv.

Du har fått otroligt bra recensioner överallt, hur hanterar du det?

– Man skulle kunna tänka sig att jag skulle få prestationsångest, men jag blir bara glad. Det är roligt att både recensenter och publiken gillar föreställningen, men ärligt talat tycker jag att det är rättmätigt eftersom vi gjort en jävligt bra föreställning.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.