Den dagen Sherzad Fatih kom till Sverige var han oroligt över hur det skulle gå. Foto: SVT/TT

Lång tid att bli svensk

Uppdaterad
Publicerad

Hur lång tid tar det innan man blir svensk och kommer in i samhället? Den frågan kan Sherzad Fathi svara på. För honom tog det åtta år innan han hade ett jobb trots två universitestutbildningar.

– Ska vi börja, är ni redo?

Sherzad Fatih frågar eleverna i klassen inför morgonens lektion i mattematik på Bessmergymnasiet i Sandviken.

#flykt

I den här klassen har eleverna gemensamt att de alla är nyanlända till Sverige. De flesta har flytt med sina familjer från Irak, Iran, Afghanistan, Syrien och Albanien och har hunnit vara här i några månader. En av dem är Dina Baidoum från Syrien.

Kommer du att stanna i Sverige?

– Ja jag tror det för konflikten i Syrien kommer att ta lång tid, säger Dina Baidoum.

Läste till lärare två gånger

Deras lärare Sherzad Fathi var själv en gång politisk flykting från Irak. Och det har nu gått tretton år sedan den kalla och mörka januaridagen då han kom hit med sin familj.

– De var precis 22 januari 2002,  mycket, mycket kallt och snö, det var ungefär 35 minusgrader. Då tänkte vi hur ska vi klara oss här.

Och visst klarade de sig här i Sverige Sherzad ooch hans familj, men resan från att vara flykting till lärarjobbet på Bessmergymnasiet har varit både lång och jobbig. Trots att han redan hade en universitetssutbildning som lärare i matte och fysik, och jobbat som lärare hemma i Irak, så tvingades han läsa om hela lärarutbildningen i Sverige.

– Så studievägledarna sa nej, det här ska du läsa, det här ska du läsa, för att bli lärare igen i Sverige. Jag blev jättetrött och besviken på det men jag hade inget val, säegr Sherzad Fatih.

Istället blev det ytterligare 4,5 års uiverstitetsstudier.

Fick inget jobb

– Det var jättejobbigt, och jag var jättetrött på det och klagade hela tiden. Å andra sidan jag var tvungen att försörja mig och min familj. Så jag kämpade hårt och klarade utbildningen väldigt bra.

Men två lärarexamen räckte inte för att få ett jobb. Det blev över 100 jobbansökningar, innan han för fem år sedan fick jobbet i Sandviken.

-Jag kan tänka mig att när jag skriver Sherzad och inte Niklas eller Tomas, så kan det bero på det. Det är  många med utländsk bakgrund som inte får jobb.

Onödigt krånglig och lång

Och Shirzad konstaterar att resan in i det nya landet var onödigt krånglig och lång.

– Det borde inte vara så krångligt som det blev för mig. Det skulel gå bättre för det här landet om utbildade kunde börja jobba direkt.

– Jag förstår att man måste kunna svenska, men de kan ofta engelska och det går att jobba om man kan engelska.

Talar fem språk flytande

I klassrummet växlar läraren Sherzad mellan arabiska, kurdiska, dari och persiska, förutom svenskan. Eleverna här är tacksamma att deras lärare kan förklara den svåra mattematiken på just deras språk. För han talar fem språk flytande.

– Om jag inte förstår svenska, och sedan Sherzad säger på mitt språk Dari, det är bra, säger Nasim Mohammad från Afghanistan.

– Jag hoppas världen kommer at bli en bättre plats att vara på och att krigen tar slut. Och jag hoppas jag blir läkare i framtiden, säger Dina Baidoum från Syrien.

Sverige är mitt land

– Jag är kurd från irak från kurdistan men när jag är här jag känner det här är mitt land, oavsett vad rasisterna säger till mig. Jag brinner för det här landet, och jag har både skyldigheter och rättigheter i det här landet, säger Sherzad Fatih när han stänger dörren till klassrummet på Bessmerskolan i Sandviken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet