Johan Andersson och Emma Persson har fått göra iordning en miljöstation på Sandvik. Foto: SVT

Unga testar livet som ingenjör

Uppdaterad
Publicerad

För att locka unga att intressera sig för ingenjörsyrket erbjuder nu flera arbetsgivare runt om i länet praktikplatser till ungdomar via projektet Tekniksprånget.

– Jag förstod direkt vilken chans det är. Att få vara på ett stor företag, få se hur det fungerar, få träffa ingenjörer och veta var de har pluggat, säger Johan Andersson som praktiserat på Sandvik i snart fyra månader.

– Jag ville få en större insikt i vad en ingenjör kan göra till vardags, säger praktikantkollegan Emma Persson.

Vill locka unga att läsa vidre inom tekniska yrken

Att hitta personal med högre teknisk kompetens är idag enligt många arbetsgivare svårt. Därför startades Tekniksprånget där över 200 arbetsgivare runt om i landet idag erbjuder ungdomar under 21 år en fyra månaders betald praktikplats som ingenjör.

Förhoppningen är att ungdomarna efter praktiken ska vilja läsa vidare inom tekniska yrken.

– Det är ett jättebra sätt att få ungdomar att få upp ögonen för olika tekniska yrken. Vi ser det också som ett sätt att få kontakt med potentiella framtida medarbetare, säger handledare Martin Lord.

”I höst ska jag plugga vidare till civilingenjör”

Under snart fyra månader har Emma Persson och Johan Andersson praktiserat på Sandvik där dom arbetat med allt från workshops i förbättringsarbete till att göra i ordning en ny miljöstation på området.

Och trots att praktiken börjar lida mot sitt slut verkar däremot intresset för ingenjörsyrket leva vidare.

– I höst ska jag plugga vidare till civilingenjör, så det blir det här spåret, säger Emma Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.