”Man skäms som människa”

Uppdaterad
Publicerad

En resa till Lettland fick ungdomar från Hudiksvall att börja samla in pengar för att hjälpa fattiga familjer i behov av bland annat kläder och mat. 90.000 kr har de samlat ihop och på lördag ordnar de en insamlingsgala för att få in ännu mera pengar.

I 18 år har alla niondeklassare på Läroverket i Hudiksvall fått möjligheten att samla in pengar och åka till den by i Lettland dit pengarna har gått. Det har varit ett stort engagemang hos eleverna och ingen har åkt därifrån oberörd berättar Tina Tufan och Erik Bäckström som har varit där.

– Man skäms som människa. Här klagar jag på att jag har ett stökigt rum medan folk inte ens har en säng att sova i eller värme. Vi träffade på familjer i hem, om man ens kan kalla det för ett hem. Det är byggnader som inte håller värmen och det är hål i taken. Man får se fattigdom. Om man öppnar ett kylskåp är det ett tomt skåp utan mat. Det finns ingenting, säger Tina Tufan.

– Man kom in i familjerna, i barnhemmet, på ålderdomshemmen, såg hur det såg ut och fick en sådan chock. Då förstod man vad fattigdom på andra sidan Östersjön innebar. Sedan det har mitt engagemang bara växt, säger Erik Bäckström.

Tidigare elever tog över

När läraren Ronald Krathman, som drev projektet på Läroverket, gick i pension tog elever som varit med genom åren över och bildade en förening. De har nu jobbat vidare i hans anda och har hittills fått in 90.000 kronor.

Tina Tufan och Erik Bäckström har engagerat sig för fattiga i Lettland och har besökt landet flera gånger. Foto: SVT

– Det är framförallt för att man ser att man kan göra skillnad som den lilla människa man är. Det är en häftig känsla att kunna hjälpa andra människor, säger Erik.

– Det blir en positiv utveckling av mig själv när jag får möjligheten att få hjälpa till och göra någonting, säger Tina.

Insamlingsgala

I helgen anordnar föreningen Situation Baltikum en insamlingsgala på Hudiksvalls teater. Då ska en dokumentär från deras resor visas och artister uppträda. Inträdet är gratis med möjlighet att skänka valfritt belopp.

– Vi har vår kontaktperson på plats som dagligen jobbar med det här. I samarbete med henne ska vi försöka få till något större projekt. Kanske en ungdomsgård, berättar Erik.

– Jag hoppas vi får in några tusen. Jag hoppas att det blir så man kan tänka -wow, vi från Hudiksvall fick ihop det här på bara en kväll, säger Tina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.