Ungdomsarbetslösheten sjunker i länet

Publicerad

Ungdomsarbetslösheten har sjunkit med nästan 10% de senaste fyra åren enligt Arbetsförmedlingen. Under de fyra åren har deras projekt Ung Framtid jobbat för att matcha ungdomar med jobb och utbildning. Och resultaten är goda.

2014, när Ung Framtid startade, var ambitionen att sätta fler ungdomar i utbildning eller jobb. Ungdomsarbetslösheten låg då på 23% i länet.

Idag är den siffran 14%. Visserligen har arbetsmarknaden vuxit sig starkare sen dess, men Olle Nordberg, projektledare för Ung Framtid tror ändå resultaten har med projektet att göra.

– Visst har vi haft mycket vind i seglet, men jag skulle ändå vilja påstå att det arbete och de aktiviteter vi gjort med ungdomarna har bidragit. Och vi ser att vi har något lägre arbetslöshet i de kommuner där vi har funnits.

Sju av tio ungdomar som deltagit i Ung Framtid har idag gått till utbildning eller jobb. Många av de som gått till jobb går till serviceyrken som vård och omsorg, men även akademiker har gått till yrken genom projektet.

Låg utbildningsnivå och ovilja att pendla

Projektet finansierades av Europeiska Socialfonden och Arbetsförmedlingen och har genomförts i de kommuner och län där ungdomsarbetslösheten varit som störst.

En av dem är Gävleborg.

Varför är det så hög ungdomsarbetslöshet i Gävleborg?

– Det tror jag har flera olika orsaker men om jag ska nämna någon så är det en hög andel som inte har gymnasieutbildning i länet. Det finns också en oförmåga för ungdomar att röra på sig här. Man kanske inte alltid vill åka till grannlänen för att jobba.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer