• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet ovan för att få reda på mer om barnfattigdomen i Gävleborgs län. Foto: Anders Sundin/SVT

Ungefär vart nionde barn lever i barnfattigdom i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborg är på tredje sämsta plats i landet när det gäller barnfattigdom räknat i procent. I länet lever 11,8 procent av alla barn i ekonomiskt utsatta hushåll enligt Rädda Barnens senaste statistik från 2016. Det innebär att ungefär 6 350 barn lever med ökad risk för utanförskap och psykisk ohälsa.

– Överlag så minskar barnfattigdomen i Sverige och i Gävleborg men minskningen i länet har varit betydligt lägre än i riket, säger Lina Hedman utredare på Samhällsmedicin, Region Gävleborg.

2011 låg barnfattigdomen i länet på 12,2 procent enligt Rädda Barnen, 2016 hade siffran sjunkit till 11,8 procent. Barnfattigdomen är starkt kopplad till sysselsättningsgraden och Gävleborgs län hade näst högst arbetslöshet i Sverige den sista april, med sina 10,5 procent.

– Gävleborg har en betydligt högre arbetslöshet och lägre sysselsättning än Sverige, säger Lina Hedman.

De familjekonstellationer som visar upp störst ekonomisk sårbarhet är ensamstående kvinnor och även hushåll där barn har en eller två utomlandsfödda föräldrar.

Starta klippet ovan för att få reda på mer om barnfattigdomen i Gävleborgs län.

SVT Gävleborg har valt att utgå från Rädda Barnens definition av barnfattigdom. Här följer ett utdrag från Rädda Barnens barnfattigdomsrapport 2018, sida 6:

”Med barnfattigdom enligt denna definition avses således andel av familjer med låg inkomststandard och/eller försörjningsstöd. Barnfattigdomen beräknas som de barn som levde i familjer med antingen enbart låg inkomststandard, med enbart försörjningsstöd eller i familjer med både låg inkomststandards och försörjningsstöd. Underlaget för uträkningarna utgörs av offentlig statistik över de två delmåtten, hämtade från Statistiska Centralbyrån (SCB).”

För vidare läsning om definitionen av barnfattigdom, se sida 6 i Rädda Barnens barnfattigdomsrapport 2018.

Källa: Rädda Barnen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer