Här gjordes observationen. Foto: SVT

Uppgifter: Misstänkt ubåt i Gävle Hamn

Publicerad

Försvarsmakten har kopplats in efter att Gävle Hamn upptäckt ett stort misstänkt föremål i vattnet under en sjömätning. Vid en senare mätning var föremålet plötsligt borta, skriver Gefle Dagblad.
– Vi kommenterar inte enskilda observationer. Men den här typen av tips och observationer får vi in dagligen, säger Marie Tisäter vid Försvarsmakten, till SVT Nyheter.

Det var under en sjömätning i torsdagen 29 juni som ekolodet visade en bild av ett tolv meter långt och tre meter högt föremål mitt i farleden nära kajen i Gävle Hamn.

LÄS MER: Se bilderna på misstänkta föremålet på ekolodet

Men vid en mätning några timmar senare var föremålet inte längre där. Fredrik Svanbom, vd för Gävle Hamn, säger till Gefle Dagblad att de aldrig varit med om något liknande vid andra sjömätningar och han har heller ingen förklaring till vad föremålet kan ha varit för något.

– Nej, det är svårt. Det skulle vara om det är något tekniskt fel på vår utrustning. Men vi har inte haft det vid något tidigare tillfälle, säger han till tidningen.

”Miniubåt”

Gefle Dagblad uppger att tidningen tagit mot ett anonymt tips om att det var en miniubåt som Gävle Hamn observerade, men hamnchefen Fredrik Svanbom bekräftar inte att ordet miniubåt nämnts.

– I spekulationer möjligtvis. Men det är svårt för oss att säga. Därför lämnade vi ifrån oss materialet så någon med bättre kompetens kan tolka bilderna, säger Fredrik Svanbom till GD.

Försvarsmakten kommenterar inte

Gävle Hamn har lämnat sina observationer till Försvarsmakten men har inte fått något svar.

– De kan ha varit på plats men då har de inte meddelat mig, säger Fredrik Svanbom.

– Vi kommenterar inte enskilda observationer. Men vi undersöker alla observationer som kommer in till oss. Vi får in tips dagligen, speciellt nu när många är ute och åker båt, säger Marie Tisäter på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.