Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hälsinge regemente ska rensas på gammal ammunition och sprängmedel, allt frekventare skogsbränder och glöd i marken riskerar att antända ammunitionen. Foto: Arvid Jansson

Upprensning av gamla bomber på I 14-området: ”Hittar nytt varje dag”

Publicerad

Just nu pågår en eftersökning av ammunition och militärutrustningen i marken på det gamla militärområdet I 14 i Gävle. Anledningen till upprensningen är att undvika explosioner vid skogsbränder.

Hälsinge regemente, eller I 14, i Gävle avvecklades 1997. Sedan dess har ammunition och gammalt sprängmedel rensats bort från skjutbanorna i omgångar.

Fortifikationsverket med hjälp av entreprenörer genomför nu en större upprensning, då allt frekventare skogsbränder och glöd i marken riskerar att antända ammunitionen.

– Det har bland annat använts granatgevär och pansarskott här. Vi har även hittat rester av artillerigranater. Det går inte en dag utan att vi hittar ammunitionsrester eller outlöst ammunition, säger Christian Olausson, projektledare Fortifikationsverket.

Fynd kommer sprängas kontrollerat

Alla fynd som behöver förstöras kommer att sprängas kontrollerat i en anläggning på en av skjutbanorna i höst.

Anledningen till att upprensningen sker nu är att det behövs skapas en säker och rensad korridor mellan militärområdet och planerade exploateringsprojekt intill E4:an.

– Men också för allmänhetens skull. Det är väldigt mycket Gävlebor här ute som motionerar och plockar bär, säger Christian Olausson, projektledare Fortifikationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.