Foto: TT

Upprörda känslor på Iggön efter planer på vindkraftverk höga som Eiffeltornet

Publicerad

Det är upprörda känslor på Iggön utanför Gävle efter att ett vindkraftbolag tänker lämna in en ansökan om att få att få sätta upp höga vindkraftverk vid bland annat Utposten i Gävlebukten.

Den högsta snurran är över 320 meter hög – lika hög som Eiffeltornet. Boende oroar sig både för fågellivet på Iggön och för utsikten som kommer påverkas rejält.

Det är bolaget Svea Vind Offshore med rötter i Sandviken som projekterat och förberett vindkraftparkerna i flera år. Till sommaren tänker de gå vidare och ansöka om att få starta upp projektet.

Kort tid för synpunkter

Förra helgen hade de ett samrådsmöte i skolan på Iggön med de boende. De fick till den 30 april på sig att komma med sina synpunkter.

En alldeles för kort tid för ett sådant stor projekt menar Iggöborna, bland annat.

– Det här har gått obemärkt förbi. En sådan här stor sak med snurror lika höga som Eiffeltornet och rotorblad som är över 200 meter är en fråga för alla Gävlebor. Vi har fått knapphändig information. Och behöver vi verkligen den här vindkraften? säger Bengt Nises, boende på Iggön.

25 kraftverk vid Iggön – ytterligare 250 utanför

Svea Vind Offshore planerar att sätta upp cirka 25 kraftverk vid Utposten som ligger ungefär 7 kilometer utanför Iggön, ytterligare 100-160 vid grundet Utknallen, och 130 till norr om Utposten – Utposten II.

Farhågor hos de som bor och verkar i området är att kraftverken ska påverka fågelbeståndet på Iggön, av vissa klassat som Gästriklands främsta fågellokal. Kraftverken ger ifrån sig ljud som tros ha påverkan på både människor och djurliv.

Andra synpunkter har med höjden på kraftverken att göra. De kommer att dominera synfältet helt eller mycket kraftigt, beroende på var man befinner sig.

Hundratals höga vindkraftverk planeras norr om Gävle. Platserna Iggön och grundet Utknallen är utmärkta på kartan. Foto: Eniro kartor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet