Paulina Lingers är förälder till en elev på högstadiet i Österfärnebo. Foto: SVT

Föräldrarna rasar över elevflytten från Österfärnebo

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1990 har det funnits ett högstadium i Österfärnebo, men till hösten kommer eleverna istället att få bussas in till Sandviken.

Det var under under förra veckan som det kom ett beskedet om att högstadieelever i Österfärnebo flyttas till Sandviken i höst. Enligt skolchefen Inger Norman som fattat beslutet, kan inte skolan ta ansvar för undervisningen då det inte finns tillräckligt många behöriga lärare. Totalt berörs 43 elever.

– Det saknas behörig personal i de tunga ämnena, det var utifrån den bilden som beslutet togs. Vi får inga behöriga sökande och därför får vi flytta eleverna så de faktiskt får det de har rätt till enligt skollagen, säger Inger Norman.

Elevernas fritid drabbas

Beroende på var eleverna bor så kommer de att få resa två till tre timmar per dag, vilket kommer att drabba deras fritid enligt föräldern Paulina Lingers.

– Det omöjliggör fritidaktiviteter och försenar middagar. Det innebär skjuts och lämning till buss då majoriteten av barnen inte bor i anslutning till busslinjerna. Det här vänder upp och ned på hela vår vardag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.